Zmiany wrodzonej odpowiedzi przeciwbakteryjnej po żywieniu immunomodulującym - Słotwiński, Robert; Słotwińska, Sylwia M.; Kędziora, Sylwia; Bałan, Barbara J. (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2009)
Zaburzenia odporności towarzyszące urazowi operacyjnemu oraz niedożywieniu nasilają się po rozległej operacji, pogarszając wynik leczenia. Zakażenia septyczne w grupie niedożywionych chorych chirurgicznych obarczone są najwyższym wskaźnikiem chorobowości i śmiertelności. Próba korekcji pooperacyjnych zaburzeń odporności i niedożywienia żywieniem immunomodulującym jest obiecującą drogą uzyskania lepszych wyników leczenia. Nadal jednak niewiele wiadomo o mechanizmach regulacji zwiększonej odpowiedzi zapalnej (systemic inflammatory reaction syndrome – SIRS) na masywne zakażenie za pomocą tego typu leczenia. Istotne znaczenie w regulacji wrodzonej odpowiedzi przeciwbakteryjnej i przeciwzapalnej mają receptory TLRs (Toll-like receptors), rozpoznające związane z patogenami wzory molekularne (pathogen-associated molecular pattern – PAMPs). W prezentowanej pracy szczególną uwagę zwrócono na wyniki badań klinicznych i eksperymentalnych dotyczące regulacji zależnej od TLRs odpowiedzi przeciwbakteryjnej/przeciwzapalnej za pomocą żywienia immunomodulującego zawierającego zwiększone stężenia glutaminy i nienasyconych kwasów tłuszczowych.