Ocena stężenia leptyny oraz rozpuszczalnej frakcji receptora dla niej u dzieci i młodzieży z chorobą Leśniowskiego-Crohna - Murawska, Sylwia; Kuczyńska, Renata; Mierzwa, Grażyna; Kulwas, Arleta; Rość, Danuta; Landowski, Piotr; Kamińska, Barbara; Czerwionka-Szaflarska, Mieczysława (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2009)
Wprowadzenie: Leptyna jest hormonem, który m.in. promuje ujemny bilans energetyczny oraz działa prozapalnie. Uważa się, że rozpuszczalna frakcja receptora dla leptyny (OB-Re) pełni istotną funkcję w regulacji stężenia hormonu we krwi. Chorobę Leśniowskiego-Crohna (ChLC) zalicza się do nieswoistych zapaleń jelit, których istotnym powikłaniem jest niedożywienie. Cel: Ocena stężenia leptyny oraz OB-Re we krwi dzieci i młodzieży z ChLC. Materiał i metody: Badaniem objęto 57 dzieci i młodzieży obojga płci, w tym 27 z ChLC (grupa badana) oraz 30 zdrowych (grupa porównawcza). Oznaczono stężenie leptyny i OB-Re w surowicy oraz obliczono wskaźnik masy ciała (body mass index – BMI). U pacjentów z ChLC oceniono aktywność procesu zapalnego. Wyniki: Stężenie leptyny (ng/ml) było mniejsze w grupie badanej (cała grupa – 5,10 vs 14,28, p = 0,0005, dziewczęta – 6,26 vs 15,52, p = 0,003, chłopcy – 3,74 vs 9,42, p = 0,45). Stężenie OB-Re (ng/ml) było podobne w obu grupach, jedynie u chłopców z ChLC nieistotnie zmniejszone (12,83 vs 20,25, p = 0,07). U pacjentów z ChLC stężenia leptyny i OB-Re odwrotnie korelują w analizie dla całej grupy oraz dziewcząt. Aktywność procesu chorobowego nie wpływa na stężenie OB-Re. U pacjentów z ChLC wartość BMI pozytywnie koreluje ze stężeniem leptyny u dziewcząt (p = 0,049), ujemnie ze stężeniem OB-Re w analizie dla całej grupy (p = 0,0001) oraz chłopców (p = 0,02). Wnioski: 1. Stężenie leptyny zmniejszyło się w przebiegu ChLC. 2. U pacjentów z tym schorzeniem stężenie OB-Re ujemnie koreluje z BMI oraz stężeniem leptyny, co może wskazywać na jego protekcyjne i regulacyjne działanie w stosunku do hormonu. 3. Stopień odżywienia jest ważniejszym niż aktywność procesu zapalnego czynnikiem regulującym stężenie leptyny we krwi u pacjentów z ChLC. 4. Konieczne są dalsze badania oceniające wpływ tej choroby na stężenie leptyny i OB-Re u dzieci i młodzieży.