Artykuł oryginalny Techniki hybrydowe w leczeniu tętniaków aorty piersiowej – doświadczenia własne - Kuśmierczyk, Mariusz; Demkow, Marcin; Woźniak, Sebastian; Michałowska, Ilona; Małek, Łukasz A.; Rowiński, Olgierd; Rużyłło, Witold; Różański, Jacek (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2009)
Cel: Analiza 2 przypadków klinicznych chorych z rozwarstwieniem aorty piersiowej leczonych metodą hybrydową: operacyjnej wymiany aorty wstępującej i łuku z transpozycją pnia ramienno-głowowego i tętnicy szyjnej wspólnej lewej oraz przezudowej implantacji stentgraftu do aorty zstępującej w drugim etapie leczenia. Metody i wyniki: U obu chorych stwierdzono rozwarstwienie aorty piersiowej. U pierwszego chorego wykonano zabieg implantacji zastawkowego graftu aortalnego metodą Bentalla wraz z doszyciem pnia ramienno-głowowego do protezy aorty wstępującej oraz zespoleniem tętnicy szyjnej wspólnej lewej z protezą aorty za pomocą wstawki naczyniowej. W drugim etapie leczenia implantowano stentgraft do aorty zstępującej. U drugiego chorego wykonano zabieg metodą Bentalla połączony z pomostem żylnym do rozwarstwionej prawej tętnicy wieńcowej i zespoleniem pnia ramienno-głowowego i tętnicy szyjnej wspólnej lewej z protezą aorty za pomocą protez naczyniowych. W drugim etapie, podobnie jak w przypadku pierwszym, implantowano stentgraft do aorty zstępującej. W obu przypadkach implantacji stentgraftów pokryto ujście lewej tętnicy podobojczykowej. Wnioski: Techniki hybrydowe zastosowane w leczeniu tętniaków aorty piersiowej w porównaniu z konwencjonalnym leczeniem chirurgicznym są metodą bezpieczniejszą, o zdecydowanie mniejszym ryzyku zarówno zgonu, jak i powikłań neurologicznych. Wydaje się więc słuszne coraz szersze zastosowanie stentgraftów i leczenia hybrydowego u chorych z rozwarstwieniem aorty piersiowej.