Znaczenie ekspresji TCR-z w immunosupresji indukowanej przez nowotwór - Sikora, Jan (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2009)
Łańcuch z jest cząsteczką o masie 16 kDa związaną z kompleksem receptorowym TCR-CD3 limfocytów T i FcgRIII komórek NK. Funkcjonuje jako przezbłonowa cząsteczka sygnałowa. W przebiegu różnych chorób zmienia się jej ekspresja w komórkach układu odpornościowego. Zmiany te są uwarunkowane różnymi mechaniz-mami. Badania immunohistochemiczne pozwalają na połączenie oceny ekspresji z z oceną konwencjonalnych markerów prognostycznych. Badanie ekspresji może być metodą monitorowania stanu immunologicznego chorych i odpowiedzi na leczenie choroby nowotworowej. Zależności między obrazem klinicznym, histopatologicznym i oceną ekspresji z w limfocytach sugerują, że niska ekspresja lub brak obecności z są związane z gorszą prognozą i krótszym czasem przeżycia chorych na raka.