Wielokierunkowe działanie mikronizowanego fenofibratu u otyłych kobiet z aterogenną dyslipidemią w okresie menopauzy - Franiak-Pietryga, Ida; Balcerak, Magdalena; Sikora, Joanna; Duchnowicz, Piotr; Koter-Michalak, Maria; Broncel, Marlena (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Cel pracy: Ocena wpływu terapii mikronizowanym fenofibratem na lipidy osocza, fibrynogen, kwas moczowy, glukozę, białko C-reaktywne (hs-CRP) oraz na strukturę błony erytrocytów (cholesterol błonowy i aktywność ATP-azy-Na+/K+) u kobiet w okresie menopauzalnym z otyłością brzuszną i dyslipidemią aterogenną. Materiał i metody: Badaniami objęto 20 kobiet w okresie menopauzalnym (średnia wieku wynosiła 56 ±4,29 roku), u których zastosowano leczenie mikronizowanym fenofibratem w dawce 267 mg/dobę. Grupę porównawczą stanowiło 18 zdrowych kobiet w okresie menopauzy w wieku 55 ±3,88 roku. Przed leczeniem oraz po 4 i 12 tyg. terapii oznaczano pełny lipidogram osocza, fibrynogen (metodą Claussa), kwas moczowy, stężenie hs-CRP (metodą immunoenzymatyczną), cholesterolu błonowego (metodą Ilcy) oraz aktywność ATP-azy-Na+/K+ w erytrocytach (metodą wg Bartosza). Wyniki: W grupie kobiet z zespołem metabolicznym (ZM) w okresie menopauzy w porównaniu z grupą porównawczą stwierdzono istotnie większe stężenie cholesterolu całkowitego (total cholesterol – TC), frakcji LDL cholesterolu (LDL-C), triglicerydów (TG), fibrynogenu, kwasu moczowego, hs-CRP w osoczu, cholesterolu w błonach erytrocytarnych. Już po 4 tyg. terapii fenofibratem wykazano istotne zmniejszenie stężenia: TC, LDL-C, TG, fibrynogenu, kwasu moczowego oraz cholesterolu błonowego w porównaniu z wartościami oznaczonymi przed leczeniem. Aktywność ATP-azy-Na+/K+ i hs-CRP nie uległy istotnym zmianom. Średnie wartości TC, fibrynogenu i kwasu moczowego po 12 tyg. terapii osiągnęły wartości kontrolne. Wnioski: Dwunastotygodniowy okres terapii mikronizowanym fenofibratem okazał się niewystarczający do skompensowania zaburzeń w strukturze błon erytrocytów u kobiet w okresie menopauzy ze stwierdzonym ZM.