Ocena wpływu operacji korygującej wypadanie przedniej ściany pochwy na funkcję dolnych dróg moczowych u pacjentek bez objawów wysiłkowego nietrzymania moczu przed operacją - Rutkowska, Beata; Lau, Katarzyna; Wieczorek, Marek; Rżanek, Anna; Bobeff, Artur; Jędrzejczyk, Sławomir (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Wstęp: Zaburzenia statyki narządu rodnego często współistnieją z nietrzymaniem moczu (NM), chociaż nie wszystkie pacjentki z wypadaniem narządu rodnego odczuwają i zgłaszają tego typu dolegliwości. Objawy NM mogą pojawić się nieoczekiwanie po operacyjnej korekcji zaburzeń statyki narządu rodnego. Cel pracy: Ocena częstości występowania ukrytego nietrzymania moczu u pacjentek z wypadaniem przedniej ściany pochwy. Materiał i metody: Grupę badaną stanowiło 25 pacjentek w wieku 36–78 lat, operowanych od marca 2008 r. do marca 2009 r. z powodu wypadania przedniej ściany pochwy na Oddziale Ginekologii Operacyjnej i Zachowawczej IV Szpitala Miejskiego im. dr. H. Jordana w Łodzi. Przed operacją oraz 3 mies. po zabiegu przeprowadzano z pacjentkami ankietę, wykonywano badanie uroginekologiczne oraz pełnoprofilowe badania urodynamiczne. Wyniki: W badaniu przedoperacyjnym ukryte nietrzymanie moczu (UNM) rozpoznano u 5 pacjentek (20%) spośród 25, u 1 stwierdzono UNM i nadreaktywny pęcherz moczowy (overactive bladder – OAB). Po operacji w omawianej grupie 6 pacjentek w 5 przypadkach stwierdzono wysiłkowe nietrzymanie moczu (WNM), natomiast w 1 przypadku objawy WNM nie wystąpiły. Wnioski: Ukryte nietrzymanie moczu występuje u ok. 25% pacjentek z obniżeniem przedniej ściany pochwy, a operacyjna korekcja zaburzeń statyki u tych pacjentek wiąże się z dużym odsetkiem wystąpienia WNM po operacji.