Behawioralna ocena bólu u pacjentów z zaawansowaną chorobą nowotworową objętych stacjonarną opieką paliatywną - Janecki, Marcin; Janecka, Joanna (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2009)
Właściwa ocena bólu przewlekłego stanowi podstawę jego dobrej i skutecznej farmakoterapii. Znaczącym problemem staje się ocena bólu u chorych z zaburzeniami poznawczymi, u których nie można zastosować standardowych narzędzi badawczych. Celem niniejszej pracy była wstępna ocena dolegliwości bólowych u chorych ze znacznymi zaburzeniami poznawczymi, objętych stacjonarną opieką paliatywną, za pomocą narzędzia do behawioralnej oceny bólu – skali Doloplus-2, oraz kontrola skuteczności zastosowanego leczenia przeciwbólowego. Oceniano również przydatność zastosowania takiej oceny bólu. W badaniu uczestniczyło 49 chorych, u których dokonano dwukrotnego pomiaru natężenia bólu za pomocą skali Doloplus-2. Po pierwszym, wyjściowym pomiarze występowanie bólu o średnim natężeniu 9,4 punktu stwierdzono u większości pacjentów. Kolejnego pomiaru badawczego dokonano 7 dni później, po wdrożeniu leczenia przeciwbólowego. Wykazano znamienne obniżenie natężenia bólu do wartości 4,9 punktu. W badaniu wykazano ogromną przydatność skali Doloplus-2 w ocenie i diagnostyce bólu przewlekłego oraz w monitorowaniu skuteczności leczenia przeciwbólowego.