Pozamedyczne aspekty opieki paliatywnej. Działalność hospicjów w opinii różnych grup społecznych - Flakus, Joanna (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2009)
W pracy podjęto próbę odpowiedzi na pytanie, czy i w jakim stopniu hospicjum jako instytucja realizuje swoje cele oraz zadania związane z udzielaniem wsparcia społecznego choremu i jego rodzinie. Rozwój opieki hospicyjnej przyczynił się do zwrócenia uwagi na człowieka chorego jako podmiot opieki. Podejście medycyny do problemów związanych z kresem życia nacechowane jest licznymi wieloznacznościami oraz sprzecznościami. Z jednej bowiem strony, współczesna medycyna dysponuje coraz lepszymi metodami przedłużania życia, co należy odczytać jako pozytywny znak, z drugiej jednak, postęp w dziedzinie medycyny rodzi nowe problemy i dylematy moralne. Dzięki zmianom w postrzeganiu potrzeb osób u kresu życia, zagadnienia związane z umieraniem znowu stały się częścią humanistycznej medycyny, a także całego świata socjokulturowego, w którym żyjemy. W pracy przedstawiono wyobrażenia osób, które nie korzystały z opieki hospicyjnej, na temat jej funkcjonowania, oraz opinie, czym jest dla nich instytucja hospicjum. Poznanie opinii wiąże się ze świadomością społeczną. Wśród uzyskanych odpowiedzi przeważały pozytywne. Znajomość jednostek hospicyjnych w danym mieście jest związana z działalnością edukacyjną, zwłaszcza w zakresie propagowania idei wolontariatu. Ponadto, hospicja poprzez swoją działalność przyczyniają się do wzrostu świadomości o problemach oraz potrzebach ludzi chorych terminalnie w naszym społeczeństwie. Propagują potrzebę rozwijania opieki hospicyjnej oraz poszukiwania optymalnych form opieki nad osobami umierającymi. Sposób i stopień, w jakim społeczeństwo jest zainteresowane opieką nad nieuleczalnie chorymi, wskazuje na rozwijającą się wzajemną relację pomiędzy chorymi a zdrowymi. Chęć niesienia pomocy wiąże się z poznaniem możliwości form pomocy. Nie bez znaczenia jest fakt, że opieka hospicyjna jest bezpłatna.