Artykuł oryginalnyDeficyt funkcji wykonawczych u potomstwa pacjentów z chorobą afektywną dwubiegunową - Permoda-Osip, Agnieszka; Borkowska, Alina; Rybakowski, Janusz (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2009)
Wstęp: Pacjenci z chorobą afektywną dwubiegunową (ChAD) wykazują zaburzenia funkcji wykonawczych stwierdzane również w okresie remisji. Odnotowano także, że deficyt w zakresie tych funkcji może występować również u ich potomstwa. Celem badania była ocena funkcji wykonawczych mierzonych za pomocą Testu sortowania kart Wisconsin (Wisconsin Card Sorting Test - WCST) u dzieci pacjentów z ChAD w porównaniu z grupą kontrolną osób zdrowych szczegółowo dobraną do grupy eksperymentalnej pod względem wieku i płci. Materiał i metody: Badaniem objęto 50 osób (33 kobiety, 17 mężczyzn) w wieku 18-52 lat (30 ±7), będących potomstwem pacjentów chorujących na ChAD. Wśród nich, dwie osoby miały w wywiadzie epizody depresji, natomiast kolejne osiem uzyskało pozytywny wynik w Kwestionariuszu zaburzeń nastroju (The Mood Disorder Questionnaire - MDQ). Dla każdej osoby badanej dobrano zdrową osobę kontrolną tej samej płci i wieku. Stosowano komputerową wersję WCST mierzącą następujące domeny: liczbę błędów perseweracyjnych (WCST-P), liczbę błędów nieperseweracyjnych (WCST-NP), liczbę poprawnie ułożonych kategorii (WCST-CC), procent reakcji zgodnych z koncepcją logiczną (WCST-%conc) i liczbę kart wykorzystanych do ułożenia pierwszej kategorii (WCST-1st cat). Wyniki: W całej grupie potomstwa w porównaniu z grupą kontrolną wyniki testu WCST były istotnie niższe. Dotyczyło to zwłaszcza kategorii błędów perseweracyjnych (WCST-P) i koncepcji logicznej (WCST-%conc), gdzie różnice te pozostały istotne statystycznie po korekcji testem Bonferroniego. Nie stwierdzono różnic pomiędzy potomstwem wykazującym cechy dwubiegunowości (n = 10) a potomstwem zdrowym (n = 40). Wnioski: Wyniki badania autorów wykazują osłabienie funkcji wykonawczych, powiązanych z aktywnością kory przedczołowej (zwłaszcza WCST-P i WCST-%conc) u zdrowego potomstwa pacjentów z ChAD. Sugeruje to, że zaburzenie tych funkcji mogłoby stanowić endofenotyp poznawczy tej choroby.