Krok do przodu, dwa do tyłu - Masełbas, Wojciech (Menedżer Zdrowia, 2009)
W krajach Unii Europejskiej rocznie prowadzi się 5–6 tys. badań klinicznych. Uczestniczy w nich 400–600 tys. osób (pacjentów lub zdrowych ochotników), 64 proc. to badania bezpośrednio zlecane przez przemysł farmaceutyczny, pozostałe 36 proc. stanowią projekty finansowane z pieniędzy ośrodków akademickich, które są też wspierane przez fundacje, granty 7. Programu Ramowego Komisji Europejskiej, konsorcjum Innovative Medicines Initiative itp. Nakłady na badania i rozwój (BiR) ponoszone przez przemysł farmaceutyczny w Europie szacowano w 2007 r. na 26 mld euro, z tego 47,8 proc. (12,4 mld euro) pochłonęły koszty klinicznej części testów.