Konsolidacja tak, monopol nie - Wieczorkowska, Anna (Menedżer Zdrowia, 2009)
Po kilku latach funkcjonowania NFZ pojawiła się koncepcja rozdzielenia państwowego monopolisty na mniejsze fundusze ubezpieczeniowe oraz dopuszczenia kapitału prywatnego. Jak tego dokonać? Doświadczenia niemieckie wskazują, że płatników nie może być zbyt wielu. Za Odrą trwa proces konsolidacji kas chorych.