Nowoczesne leczenie inhalacyjne astmy u niemowląt i małych dzieci - Bokiej, Juliusz; Aleksandrowicz, Izabella; Fic, Mirosław; Jurdyga, Małgorzata (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
W nowoczesnym leczeniu inhalacyjnym astmy u niemowląt i małych dzieci wykorzystuje się dwie techniki aerozoloterapii. Są to nebulizacje i ciśnieniowe inhalatory pojedynczych dawek z komorą inhalacyjną i maseczką ustno-nosową. Mimo rozwoju aerozoloterapii nie pojawiły się inne techniki podawania aerozolu, które byłyby zalecane w tej grupie wiekowej. Efektywność każdej aerozoloterapii jest wypadkową sposobu przyjęcia leku przez chorego oraz charakterystyki podawanego aerozolu. Nebulizacja to jedyna technika przyjęcia aerozolu przez swobodny wdech, niewymagająca współpracy chory-inhalator, i jednocześnie technika, w której możliwość popełnienia błędu podania lub przyjęcia leku jest najmniejsza. Ocena kliniczna wskazuje na wysoką skuteczność stosowania nebulizacji w leczeniu astmy u małych dzieci zarówno przewlekle, jak i w zaostrzeniach. Nebulizacje, będące najstarszą formą podawania aerozolu, są nowoczesnym leczeniem astmy, zwłaszcza w tej grupie wiekowej.