Kacheksja w przewlekłej obturacyjnej chorobie płuc - Kuźnar-Kamińska, Barbara; Batura-Gabryel, Halina (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
U części chorych na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POChP) stwierdza się zaburzenia stanu odżywienia charakteryzujące się zmniejszeniem beztłuszczowej masy ciała, którą stanowią głównie mięśnie. Specyficzna utrata masy ciała jest charakterystyczną cechą przewlekłych chorób zapalnych i określa się ją mianem kacheksji. Częstość występowania kacheksji w POChP zwiększa się wraz ze stopniem zaawansowania choroby. Patogeneza kacheksji nie została poznana, wydaje się, że różne czynniki w przebiegu choroby, m.in. stan zapalny, stres oksydacyjny i niedotlenienie, mogą powodować złożone zaburzenia metabolizmu białek, tłuszczów i przemian mięśniowych, manifestujące się specyficznymi zaburzeniami stanu odżywienia. Leczenie farmakologiczne i dieta suplementacyjna nie przynoszą efektów terapeutycznych.