Zmiany kardiologiczne w przebiegu przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
W przebiegu przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) często dochodzi nie tylko do rozwoju prawokomorowej niewydolności serca, lecz także do niedokrwienia mięśnia sercowego manifestującego się bólami dławicowymi, zaburzeniami rytmu i zawałami serca. W pracy omówiono patogenezę i terapię niewydolności serca, a także zwrócono uwagę na znaczenie hipoksji, stanu zapalnego, nałogu palenia, infekcji i zmniejszonej aktywności fizycznej w rozwoju choroby niedokrwiennej serca. Przedstawiono metody zapobiegania chorobie niedokrwiennej serca w przebiegu POChP. Poruszono też wpływ beta2-mimetyków, wziewnych steroidów i leków antycholinergicznych na zmiany kardiologiczne.