Co nowego w farmakoterapii kardiologicznej? - Postuła, Marek (Kardiologia na co Dzień, 2009)
W ostatnich latach pojawiło się wiele nowych leków kardiologicznych. Większość z nich znajduje się jednak nadal w fazie badań przedklinicznych oraz we wczesnych fazach badań klinicznych. Nowe podejście obejmuje pojawienie się przedstawicieli leków przeciwpłytkowych (prasugrel, tikagrelor), przedstawicieli doustnych antykoagulantów (dabigatran, riwaroksaban) oraz leków wpływających na metabolizm lipidów (ezetimib). Obecnie w fazie badań klinicznych znajduje się ponadto dronedaron. Ustalenia wymaga ostateczna rola bezpośredniego inhibitora trombiny aliskirenu w profilaktyce zgonów oraz zapadalności na choroby układu sercowo-naczyniowego. Poniższy przegląd podsumowuje ostatnie zdobycze farmakoterapii kardiologicznej.