Praktyczne podejście do pacjenta ze stenozą aortalną - Braksator, Wojciech; Chybowska, Barbara (Kardiologia na co Dzień, 2009)
Zwężenie zastawki aortalnej stanowi obecnie najczęstszą wadę zastawkową serca, a z uwagi na starzenie się społeczeństwa należy oczekiwać zwiększenia się populacji osób dotkniętych tą patologią. Chociaż dokładna ocena ilościowa zaawansowania wady za pomocą badania echokardiograficznego jest istotnym punktem w postępowaniu z pacjentem, decyzję kliniczną podejmuje się w głównej mierze na podstawie występujących objawów wady. W artykule przedstawiono praktyczne podejście do pacjenta, u którego istnieje podejrzenie występowania stenozy aortalnej.