Zjawiska oporności i zależności kortykosteroidowej u osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna - Śliwiński, Zbigniew (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2009)
Od ok. 50 lat kortykosteroidy (KS) są lekami stosowanymi w leczeniu nieswoistych chorób zapalnych jelit. Część chorych nie odpowiada na terapię, a inni, którzy odpowiadają na nią, stają się zależni od tego leku. W artykule omówiono pokrótce mechanizmy działania KS oraz możliwe podstawy molekularne występowania zjawiska oporności i zależności od KS. Przedstawiono także aktualne możliwości leczenia chorych kortykosteroidoopornych i kortykosteroidozależnych.