Ocena wzoru ujść krypt jelitowych podczas chromoendoskopii przy użyciu kwasu octowego z powiększeniem obrazu w przewidywaniu histopatologii małych polipów jelita grubego. Zysk diagnostyczny i powtarzalność obserwacji - Kohut, Maciej; Liszka, Łukasz; Bołdys, Hubert; Rymarczyk, Grzegorz; Pająk, Jacek (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2009)
Cel: Celem głównym badania było określenie zysku diagnostycznego chromoendoskopii z powiększeniem obrazu przy użyciu kwasu octowego oraz klasyfikacji wzoru ujść krypt jelitowych wg Kudo w przewidywaniu wyniku badania histopatologicznego małych polipów jelita grubego i odbytnicy. Kolejnym celem było określenie powtarzalności powyższej oceny u jednego badającego endoskopisty i między różnymi badającymi. Materiał i metody: Badaniem prospektywnym objęto 40 kolejnych chorych skierowanych do diagnostycznej kolonoskopii, u których stwierdzano polipy wielkości poniżej 10 mm (50 polipów). Podczas endoskopii z powiększeniem obrazu (kolonoskop Olympus CF Q160Z) użyto 1,5-procentowego roztworu kwasu octowego i klasyfikacji Kudo w analizie wzoru ujść krypt jelitowych. Wszystkie polipy po usunięciu zostały zbadane histopatologicznie. Endoskopista wykonujący kolonoskopię ocenił wzór ujść krypt jelitowych bezpośrednio po badaniu. Anonimowe nagrania wideo ponownie ocenione przez tego samego badacza po 4 tyg. (powtarzalność oceny u tego samego badającego) oraz dodatkowo niezależnie przez 2 innych doświadczonych endoskopistów. Powtarzalność oceny u różnych badających ustalono przez porównanie 3 ocen endoskopistów (3 pary porównań). Wyniki: Oceniono 50 polipów: 25 hiperplastycznych, 18 gruczolaków, 6 z prawidłową śluzówką i 1 gruczolakoraka. Podczas kolonoskopii z powiększeniem obrazu 30 polipów oceniono jako nienowotworowe (typ I wzoru ujść krypt - 5 polipów, typ II wzoru ujść krypt - 25 polipów), natomiast 20 polipom przypisano nowotworowe wzory ujść krypt jelitowych (typ III L - 18 polipów, typ IV - 2 polipy). Czułość i swoistość oceny wzoru ujść krypt jelitowych w przewidywaniu nowotworowego charakteru małych polipów jelita grubego wyniosły odpowiednio 63,2 i 74,2%. Powtarzalność oceny u konkretnego badającego była bardzo dobra (współczynnik k 0,88). W ocenie powtarzalności między różnymi badającymi wartości współczynnika k wyniosły w poszczególnych parach: 0,71, 0,38, 0,32. Wnioski: Kolonoskopia z powiększeniem obrazu i przy użyciu kwasu octowego ma ograniczoną wartość w przewidywaniu nowotworowego charakteru małych polipów jelita grubego. Powtarzalność oceny u konkretnego badającego jest dobra, podczas gdy powtarzalność oceny między różnymi badającymi jest niezadowalająca.