Ocena skuteczności leczenia pacjentów z objawami krwawienia z górnego odcinka przewodu pokarmowego hospitalizowanych na Oddziale Chirurgii Ogólnej Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Siedlcach - Głowacki, Szymon; Komoń, Henryk; Kicki, Krzysztof; Ziękiewicz, Paweł; Gomuła, Henryk; Zinkiewicz, Krzysztof (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2009)
Cel: Ocena skuteczności leczenia chorych hospitalizowanych z powodu krwawienia z górnego odcinka przewodu pokarmowego (GOPP). Podjęto próbę zdefiniowania czynników prognostycznych wpływających na końcowy wynik tego leczenia. Materiał i metody: Badaniem objęto grupę 109 chorych leczonych na Oddziale Chirurgii Ogólnej Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Siedlcach (WSS) od 1 stycznia 2005 r. do 31 marca 2009 r. Wśród nich byli 34 kobiety i 75 mężczyzn w wieku 15-89 lat. Średnia wieku wynosiła 63 lata. U wszystkich chorych powodem hospitalizacji było krwawienie z GOPP. W leczeniu farmakologicznym obok postępowania przeciwwstrząsowego (w uzasadnionych przypadkach) stosowano inhibitory pompy protonowej (IPP) i leki przeciwkrwotoczne. Istotnym elementem postępowania terapeutycznego było badanie endoskopowe z oceną zmian patologicznych dokonywaną wg klasyfikacji Forresta oraz Rockalla. Analizie poddano czas, jaki upłynął od chwili przyjęcia chorego na oddział do wykonania procedury endoskopowej. Analizowano długość tego czasu w zależności od rodzaju rozpoznanych zmian morfologicznych GOPP, ilości przetoczonych preparatów krwi, czasu hospitalizacji oraz konieczności leczenia operacyjnego. Wyniki: Wyniki badań opracowano statystycznie. Stwierdzono związek między okresem wykonania procedury endoskopowej a czasem hospitalizacji. Pozostałe badane parametry nie charakteryzowały się znamiennością statystyczną.