Eozynofilowe zapalenie przełyku u dzieci - Iwańczak, Barbara; Pytrus, Tomasz; Rzeszutko, Marta; Kosmowska-Miśków, Agnieszka; Iwańczak, Franciszek (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2009)
Eozynofilowe zapalenie przełyku jest przewlekłą chorobą zapalną tego narządu, charakteryzującą się trudnościami w karmieniu, zaburzeniami połykania, bólami brzucha u dzieci. W badaniu histopatologicznym błony śluzowej przełyku stwierdza się obecność eozynofili, powyżej 15 wpw. W pracy opisano obraz kliniczny choroby u 5 dzieci w wieku 2,5-18 lat. Zwrócono uwagę na objawy kliniczne w zależności od wieku, sezonowość rozpoznania, alergię, zmiany endoskopowe i histopatologiczne, nieprawidłowość w badaniach diagnostycznych oraz choroby współistniejące. Przedstawione opisy przypadków wskazują na potrzebę uwzględnienia eozynofilowego zapalenia przełyku w diagnostyce różnicowej objawów chorobowych z górnego odcinka przewodu pokarmowego.