Czynniki ryzyka wystąpienia udarów niedokrwiennych mózgu - Maliszewska, Maria (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
Udar mózgu w dalszym ciągu stanowi duży problem medyczny i socjalno-ekonomiczny. Mając na uwadze wysokie koszty leczenia udarów, ważna jest znajomość czynników ryzyka ich wystąpienia. W pracy przedstawiono modyfikowalne i niemodyfikowalne czynniki ryzyka wystąpienia udaru niedokrwiennego mózgu. Niemodyfikowalne czynniki to te, wobec których nie można stosować profilaktyki lub leczenia. Do tej grupy należą: wiek, płeć, pochodzenie etniczne i uwarunkowania genetyczne. Znajomość modyfikowalnych czynników prowadzących do wystąpienia udaru mózgu jest szczególnie istotna z punktu widzenia profilaktyki. Ustalenie etiologii udaru i czynników ryzyka daje szansę wdrożenia skutecznego leczenia przyczynowego.