Pierwotnie skórne choroby limfoproliferacyjne z komórek T CD30+: Jak postawić diagnozę? Jak leczyć? - Gniadecki, Robert; Lech-Marańda, Ewa (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2009)
Pierwotnie skórne choroby limfoproliferacyjne z komórek T CD30+ (ang. primary cutaneous CD30 positive T-cell lymphoproliferative disorders - pc-CD30+ LPD), wśród których wyróżnia się pierwotnie skórnego chłoniaka anaplastycznego wielkokomórkowego (ang. primary cutaneous anaplastic large-cell lymphoma - pc-ALCL) oraz lymphomatoid papulosis (LyP), są drugim najczęściej występującym typem pierwotnych chłoniaków T-komórkowych skóry. Rozpoznanie pc-CD30+ LPD ustala się na podstawie korelacji obrazu klinicznego z obrazem histopatologicznym skóry. Trudności diagnostyczne może sprawiać różnicowanie między pc-CD30+ LPD a chłoniakami układowymi z ekspresją CD30+, pseudochłoniakami oraz wielkokomórkową transformacją ziarniniaka grzybiastego. Rokowanie w pc-CD30+ LPD jest bardzo dobre. W leczeniu stosuje się miejscową radioterapię oraz małe dawki metotreksatu doustnie.