Przypadek choroby limfoproliferacyjnej skóry z komórek CD30+: Postać pierwotnie skórna czy transformacja wielkokomórkowa ziarniniaka grzybiastego? - Hawro, Tomasz; Lech-Marańda, Ewa; Biernat, Wojciech; Robak, Ewa; Narbutt, Joanna; Janusz, Iwo; Sysa-Jędrzejowska, Anna; Zalewska, Anna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2009)
Wprowadzenie. Pierwotnie skórne choroby limfoproliferacyjne z komórek T CD30+, do których należą lymphomatoid papulosis, pierwotnie skórna postać chłoniaka anaplastycznego wielkokomórkowego oraz postacie graniczne, mogą współistnieć z innymi chłoniakami, najczęściej z ziarniniakiem grzybiastym (mycosis fungoides). Choroby te należy jednocześnie odróżniać od transformacji wielkokomórkowej mycosis fungoides. Cel pracy. Zwrócenie uwagi na częste trudności diagnostyczne związane z różnicowaniem między pierwotnymi i wtórnymi rozrostami z ekspresją antygenu CD30+. Opis przypadku. W pracy przedstawiono pacjenta z ziarniniakiem grzybiastym, u którego w przebiegu choroby wystąpiły zmiany skórne, w których, w badaniu histopatologicznym, odnotowano obfite nacieki złożone w ponad 80% z dużych atypowych komórek limfoidalnych wykazujących ekspresję antygenów CD30+, CD4+ i CD3+. U pacjenta nie stwierdzono zmian narządowych. Chory był leczony z poprawą według schematu CHOP oraz naświetlaniami PUVA. Wnioski. Przypadek ten ilustruje trudności diagnostyczne u pacjentów, u których ziarniniak grzybiasty współistnieje z chorobami limfoproliferacyjnymi z ekspresją antygenu CD30+. Ustalenie prawidłowego rozpoznania jest niezmiernie istotne ze względu na zależne od niego rokowanie i - co się z tym wiąże - konieczność zastosowania właściwego leczenia.