Przypadek anaplastycznego chłoniaka wielkokomórkowego z ekspresją ALK - postać skórna czy układowa? - Jankowska-Konsur, Alina; Maj, Joanna; Kuczborska, Iwona; Mazur, Grzegorz (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2009)
Wprowadzenie. Anaplastyczny chłoniak wielkokomórkowy jest chorobą rozrostową, w przebiegu której może dochodzić do pierwotnego lub wtórnego zajęcia skóry. Cel pracy. Przedstawienie pacjentki ze zmianami skórnymi w przebiegu anaplastycznego chłoniaka wielkokomórkowego z ekspresją markera postaci układowej tej choroby bez zajęcia narządów wewnętrznych i węzłów chłonnych. Opis przypadku. Do Kliniki Dermatologii zgłosiła się 55-letnia kobie-ta ze zmianami rumieniowo-naciekowymi, częściowo z tendencją do rozpadu, rozwijającymi się na tułowiu i kończynach od około 4 miesięcy. W badaniu histopatologicznym ze zmiany skórnej rozpoznano anaplastyczny chłoniak wielkokomórkowy z ekspresją ALK. W badaniach obrazowych nie stwierdzono nacieków chłoniakowych w narządach wewnętrznych i węzłach chłonnych. W leczeniu zastosowano chemioterapię według schematu CHOP, uzyskując podczas siedmiomiesięcznej obserwacji całkowitą remisję. Wnioski. Ekspresja ALK jest cechą charakterystyczną dla postaci układowej anaplastycznego chłoniaka wielkokomórkowego. Brak zajęcia narządów wewnętrznych świadczy o wczesnym rozpoznaniu choroby, która jednak, wobec poważnego rokowania, wymaga intensywnej terapii.