NIEWYDOLNOŚĆ SERCA I PŁUC, TRANSPLANTOLOGIADobry długoterminowy efekt zastosowania wspomagania dwukomorowego serca BIVAD za pomocą systemu POLCAS-RELIGA u 16-letniego chorego z ciężkim nieodwracalnym uszkodzeniem serca – opis przypadku - Pacholewicz, Jerzy; Hrapkowicz, Tomasz; Chodór, Beata; Kubacki, Krzysztof; Nadziakiewicz, Paweł; Borowicz, Marcin; Tylińska, Danuta; Sioła, Mirosława; Bauer, Anna; Jaworska, Izabela; Zakliczyński, Michał; Białkowski, Jacek; et al. (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Długoterminowe mechaniczne wspomaganie krążenia jest szansą na leczenie wybranych grup chorych z ciężką niewydolnością krążenia, u których może dojść do regeneracji serca lub jako leczenie pomostowe do przeszczepu serca. W niniejszym artykule przedstawiamy opis przypadku 16-letniego pacjenta z ciężką niewydolnością krążenia z powodu kardiomiopatii na tle niescalenia lewej komory serca. Z powodu narastającej niewydolności serca z objawami postępującej niewydolności wątroby i nerek, pomimo intensywnego leczenia, zdecydowano o wszczepieniu dwukomorowego wspomagania krążenia za pomocą pomp pneumatycznych polskiej produkcji typu POLCAS-RELIGA. W trakcie trwającego 12 mies. wspomagania krążenia nastąpiła stabilizacja układu krążenia, normalizacja czynności wątroby i nerek oraz istotna redukcja oporów płucnych. W 358. dobie wspomagania z powodzeniem wykonano przeszczep serca metodą bikawalną.