TORAKOCHIRUGIADepozyty rtęci w tkance płucnej po próbie samobójczej – opis przypadku - Wójcik, Norbert; Wójcik, Janusz; Grodzki, Tomasz; Kubisa, Bartosz; Pieróg, Jarosław (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
W pracy przedstawiono przypadek 40-letniego chorego z incydentem lewostronnej odmy opłucnowej, leczonego z powodzeniem drenażem opłucnowym, z obecnymi w obu płucach licznymi ogniskami złogów rtęci, podanej dożylnie podczas próby samobójczej przed 10 laty. Rozkład ognisk w tkance płucnej odpowiadał mikrozatorom rtęciowym i wizualizował stan krążenia płucnego z okresu poprzedzającego zachorowanie.