Artykuł oryginalnyOcena subiektywnej skuteczności leczenia nadpotliwości kończyn górnych z zastosowaniem różnych metod - Wachal, Krzysztof; Bućko, Wojciech; Staniszewski, Ryszard; Majewska, Natalia; Błaszak, Magda (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Wprowadzenie: W leczeniu nadmiernej potliwości wykorzystuje się wiele różnorodnych metod. Niestety, żadna z nich nie jest skuteczna w stu procentach. Wszystkie one mają wady i zalety. Materiał i metody: W badaniach autorów niniejszego opracowania obserwacji poddano 43 pacjentów leczonych różnymi metodami. Pierwszą grupę leczono za pomocą zabiegów jontoforezy, w drugiej zastosowano iniekcje toksyny botulinowej. Pacjentów z trzeciej grupy poddano zabiegowi operacyjnemu torakoskopowej sympatektomii piersiowej. Porównano subiektywne odczucia chorych co do skuteczności leczenia przy zastosowaniu różnych technik. Wyniki i wnioski: Stwierdzono, że leczenie operacyjne nadpotliwości samoistnej przynosi najlepsze subiektywne rezultaty. Efekt zabiegu utrzymywał się najdłużej w porównaniu z zabiegami ostrzyknięcia toksyną botulinową i zabiegami jontoforezy. Jednocześnie zauważono, że nie wszyscy chorzy są w stanie zaakceptować utrudnienia i możliwość powikłań w przypadku leczenia operacyjnego. W takim przypadku sugeruje się wykonywanie zabiegów ostrzyknięcia toksyną botulinową powtarzanych w odstępach 6-miesięcznych lub jontoforezy powtarzanej kilkakrotnie.