Artykuł poglądowyPrzewlekłe wrzodziejące zapalenie jamy ustnej – patogeneza, obraz kliniczny i leczenie - Szymanek, Magdalena; Krasowska, Dorota (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Przewlekłe wrzodziejące zapalenie jamy ustnej (chronic ulcerative stomatitis – CUS) jest rzadko spotykaną chorobą błony śluzowej jamy ustnej. Cechuje się obecnością bolesnych nadżerek lub owrzodzeń o wybitnie przewlekłym i nawrotowym przebiegu. Zmiany najczęściej umiejscawiają się na języku, błonach śluzowych policzków i dziąseł. Rozpoznanie choroby ustala się na podstawie charakterystycznego obrazu immunofluorescencji bezpośredniej – obecność przeciwciał przeciwjądrowych SES-ANA w klasie IgG w jądrach keratynocytów komórek warstwy podstawnej i przypodstawnej. Badaniem potwierdzającym rozpoznanie jest immunofluorescencja pośrednia na substratach przełyku małpy i świnki morskiej. W leczeniu CUS najlepsze efekty uzyskuje się, stosując hydroksychlorochinę samą lub w połączeniu z niewielkimi dawkami steroidów.