Opis przypadkuWspółistnienie zespołu Sweeta z wirusowym zapaleniem wątroby typu C – opis przypadku - Lesiak, Aleksandra; Chruściel, Anna; Sysa-Jędrzejowska, Anna; Narbutt, Joanna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Zespół Sweeta (dermatosis acuta febrilis neutrophilica) jest dermatozą neutrofilową, częściej występującą u kobiet. Charakteryzuje się nagłym wysiewem ognisk rumieniowo-naciekowych, z towarzyszącą gorączką i neutrofilią krwi obwodowej. Zmiany najczęściej umiejscawiają się na tułowiu, kończynach górnych i twarzy. Zespół Sweeta uznaje się za zespół paraneoplastyczny, gdyż może niekiedy towarzyszyć rozrostom limfoproliferacyjnym. W niniejszej pracy przedstawiono przypadek zespołu Sweeta współistniejącego z wirusowym zapaleniem wątroby typu C. Pacjent, lat 34, został przyjęty do Kliniki z powodu trwającego od 2 dni wysiewu zmian rumieniowo-naciekowych, zlokalizowanych w obrębie skóry czoła, tułowia, kończyn górnych i dolnych. Zmianom towarzyszyło ogólne złe samopoczucie, gorączka i bóle mięśniowo-stawowe. W badaniach dodatkowych wykazano: leukocytozę, neutrofilię, zwiększone stężenia białka C-reaktywnego i transaminaz, podwyższony odczyn Biernackiego oraz obecność przeciwciał anty-HCV. W wykonanym badaniu ultrasonograficznym jamy brzusznej stwierdzono miernie powiększoną wątrobę. Na podstawie obrazu klinicznego, wyników laboratoryjnych oraz badania histopatologicznego rozpoznano zespół Sweeta. Po zastosowaniu leczenia glikokortykosteroidami ogólnymi uzyskano całkowite ustąpienie zmian skórnych i dolegliwości ogólnoustrojowych. Pacjenta skierowano do dalszej diagnostyki i leczenia w Poradni Chorób Wątroby, w której pozostaje pod stałą opieką. W przedstawionym przypadku wykazano rzadkie współistnienie zespołu Sweeta z wirusowym zapaleniem wątroby typu C, co wskazuje na konieczność wykonywania badań wirusologicznych u pacjentów z tą jednostką chorobową.