Case reportMassive isolated breast carcinoma metastases to the skin. A case report - Tazbir, Marek; Broniarczyk-Dyła, Grażyna; Pluta, Piotr (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Do Kliniki Dermatologii Ogólnej, Estetycznej i Dermatochirurgii zgłosiła się 61-letnia chora na raka piersi lewej po amputacji piersi oraz chemioterapii przedoperacyjnej, pooperacyjnej i radioterapii z powodu rozsianych przerzutów do skóry o typie guzków i guzów umiejscowionych na tułowiu. W badaniach obrazowych nie stwierdzono przerzutów do innych narządów. U chorej zastosowano trzy linie chemioterapii, próbę hormonoterapii oraz paliatywne wycięcie najbardziej uciążliwych zmian skórnych. Mimo zastosowania różnych metod leczenia, nie spowodowały one zatrzymania progresji choroby. Chora zmarła 6 mies. od czasu pojawienia się pierwszych zmian skórnych na tułowiu.