Rekonstrukcja gruczołu piersiowego u chorych leczonych z powodu raka piersi. Przegląd piśmiennictwa - Połom, Karol; Murawa, Dawid; Wasiewicz, Janusz; Połom, Wojciech; Murawa, Paweł (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2009)
Wstęp: Najczęstszym nowotworem, na który chorują kobiety w Polsce, pozostaje rak piersi. Podstawowym sposobem leczenia jest wciąż zabieg operacyjny. Coraz większą wagę przywiązuje się jednak do jakości życia pacjentek poddanych terapii raka piersi. Z roku na rok rośnie liczba kobiet zainteresowanych leczeniem oszczędzającym pierś, a także rekonstrukcją gruczołu piersiowego. Chirurgia ma też coraz więcej możliwości wykonania zabiegów rekonstrukcyjnych. Istnieje szeroka gama zabiegów z wykorzystaniem implantów, a także z użyciem tkanek własnych pacjentki. Cel pracy: Praca poglądowa, w której przedstawiono doniesienia na temat rekonstrukcji gruczołu piersiowego u chorych na raka piersi. Porównano techniki zabiegowe wykorzystujące tkanki własne oraz te z użyciem implantów. Autorzy omówili kolejne wady i zalety poszczególnych metod. Wniosek: Liczba pacjentek poddawanych zabiegom rekonstrukcji piersi z powodu raka tego gruczołu rośnie. Wybierając optymalną technikę operacyjną, pacjentka powinna zostać poinformowana o wszystkich sposobach rekonstrukcji, ich wadach i zaletach, jak również optymalnym okresie rekonstrukcji w związku z koniecznością leczenia choroby nowotworowej.