Chorwacki przykład - Fedorowski, Jarosław J. (Menedżer Zdrowia, 2009)
Chorwacja cieszy się niesłabnącym powodzeniem wśród polskich turystów. Powinna się cieszyć podobnym zainteresowaniem polskich menedżerów zdrowia. Tamtejszy system ochrony zdrowia jest na pierwszy rzut oka podobny do naszego. Wprowadzono do niego jednak szereg godnych pozazdroszczenia usprawnień.