Konstytucja naprawdę, prawa na niby - Bukiel, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2009)
Zgłoszony niedawno przez premiera pomysł ograniczenia roli prezydenta przypomniał politykom, że jest coś takiego jak Konstytucja RP – najwyższy akt prawny, do którego powinny być dostosowane inne przepisy. Często bowiem traktuje się Konstytucję jedynie jako ozdobnik. Jest – co prawda – potrzebna, ale nie powinna być traktowana zbyt dosłownie.