Rola pielęgniarki w zwalczaniu bólu pooperacyjnego - Juszczak, Katarzyna (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2009)
Podstawowym elementem prawidłowego leczenia pooperacyjnego jest skuteczna terapia przeciwbólowa, ból niesie bowiem ze sobą wiele niekorzystnych reakcji, zwiększając ryzyko wystąpienia powikłań i wydłużając okres powrotu do pełnego zdrowia. Pomimo postępów w poznaniu patofizjologii bólu, farmakologii środków przeciwbólowych oraz doskonalszych metod jego leczenia, w praktyce klinicznej nadal wielu pacjentów cierpi w okresie pooperacyjnym. Do leczenia bólu długo nie przywiązywano należytej wagi, co spowodowało, że był on uważany przez pacjentów i lekarzy za konieczną składową okresu pooperacyjnego. Przy wykorzystaniu aktualnego stanu wiedzy, dostępnych leków oraz metod leczenia bólu możliwe jest skuteczne zwalczanie bólu pooperacyjnego. Kluczową rolę w zwalczaniu bólu pooperacyjnego odgrywa pielęgniarka. To jej przypada szczególna rola w terapii bólu, gdyż spędza ona najwięcej czasu przy łóżku chorego i ma możliwość wnikliwej jego obserwacji.