Analiza procesu leczenia i pielęgnowania chorego po urazie klatki piersiowej, powstałym w wyniku upadku z wysokości podczas kitesurfingu – opis przypadku - Terech, Sylwia; Książek, Janina; Piotrkowska, Renata; Kruk, Agnieszka (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2009)
Cel pracy: Celem pracy była analiza przypadku chorego po urazie klatki piersiowej, powstałym w wyniku upadku z wysokości. Materiał i metody: W pracy posłużono się metodą analizy dokumentacji oraz studium indywidualnego przypadku. Dokonano analizy historii choroby oraz procesu pielęgnowania pacjenta. Całość pogłębiono o wywiad z chorym i obserwację uczestniczącą. Wnioski: 1. Najistotniejsze problemy dla pacjenta po mnogich obrażeniach ciała stanowią nagłe ograniczenie samodzielności w zakresie samoopieki i samopielęgnacji oraz obawa o powrót do pełnej sprawności po zakończonym leczeniu. 2. Pogłębianie wiedzy wśród społeczeństwa w zakresie prawidłowego korzystania ze sprzętów sportowych, zwiększenie nacisku na naukę bezpiecznej jazdy samochodem czy innymi pojazdami oraz zachęcanie do ostrożności mogą przyczynić się do ograniczenia ryzyka wystąpienia urazów.