Bezpieczeństwo kardiologiczne terapii hormonalnych okresu menopauzy - Stachowiak, Grzegorz; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Choroby układu sercowo-naczyniowego to najczęstsze schorzenia towarzyszące okresowi menopauzy. Są one zarówno najczęstszą przyczyną zgonów kobiet w krajach wysoko rozwiniętych, jak i najgroźniejszym (choć na szczęście rzadkim) powikłaniem terapii hormonalnych okresu menopauzy (MHT). W niniejszym artykule przedstawiono czynniki mające wpływ na ryzyko wystąpienia powikłań w układzie krążenia w trakcie MHT oraz poglądy autorów na to, jak terapię taką uczynić możliwie jak najbardziej bezpieczną. Szczególną uwagę poświęcono doborowi właściwego progestagenu, co ma – o czym, niestety, nie wszyscy pamiętają – istotne znaczenie dla bezpieczeństwa MHT.