Zastosowanie propionianu klobetazolu w leczeniu łuszczycy głowy owłosionej – doświadczenia własne - Zawirska, Agnieszka; Kubisiak-Michalska, Alina; Adamski, Zygmunt (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2010)
Wprowadzenie. Leczenie łuszczycy głowy owłosionej jest dużym problemem. Preparaty dotychczas stosowane nie zawsze są skuteczne, a także nie satysfakcjonują pacjentów. Cel pracy. Określenie skuteczności i bezpieczeństwa szamponu zawierającego propionian klobetazolu u pacjentów z łuszczycą głowy owłosionej. Materiał i metodyka. U 29 pacjentów hospitalizowanych na Oddziale Chorób Skóry Szpitala Wojewódzkiego w Poznaniu oceniano nasilenie łuszczycy w obrębie głowy owłosionej za pomocą określenia stopnia nacieku, złuszczania i rumienia, a także zajęcia powierzchni głowy owłosionej poprzez zmiany chorobowe. Lek stosowano przez 4 tygodnie, oceniając powyższe parametry co tydzień. W analizie wyników uwzględniano zarówno ocenę stanu skóry dokonaną przez lekarza, jak i pacjenta. Wyniki. U wszystkich pacjentów uzyskano poprawę. Po 4 tygodniach stosowania preparatu zaobserwowano zmniejszenie powierzchni zajętej chorobowo z 45 do 5%. Średnia ocena leczenia przez lekarza wynosiła 2,9 pkt, a przez pacjenta 2,8 pkt w 3-stopniowej skali. Stwierdzono również zmniejszenie objawów subiektywnych w postaci pieczenia skóry w obrębie głowy owłosionej z 2,5 do 0 w skali 0–3. Nie odnotowano działań niepożądanych. Wnioski. Szampon z klobetazolem jest preparatem nie tylko skutecznym, ale również bezpiecznym i dobrze tolerowanym.