Pustulosis palmoplantaris - Misiak-Gałązka, Magdalena; Wolska, Hanna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2010)
Zmiany krostkowe dłoni i stóp (pustulosis palmoplantaris – PPP) są jednostką chorobową o nieustalonej pozycji nozologicznej. Część badaczy zalicza je do grupy łuszczycy, inni wskazują na liczne odrębności i wyodrębniają PPP jako samodzielną jednostkę chorobową. Za wyodrębnieniem tego schorzenia z kręgu łuszczycy przemawiają badania genetyczne. Wśród koncepcji dotyczących etiopatogenezy PPP na uwagę zasługuje ta związana z wydzielaniem potu oraz teoria uznająca tę chorobę za skórną manifestację uogólnionej choroby autoimmunologicznej. Typowym pacjentem jest kobieta w 5.–6. dekadzie życia, paląca papierosy i z zaburzeniami czynności tarczycy. Wśród innych nieprawidłowości towarzyszących PPP zaobserwowano zaburzenia gospodarki wapniowej oraz występowanie przeciwciał antygliadynowych. Wśród wielu metod terapeutycznych miejscowych i ogólnych największą, chociaż nie w pełni satysfakcjonującą, skutecznością charakteryzują się ogólnie podawane retinoidy. Podejmuje się także próby stosowania leków biologicznych, jednak ze względu na skromne piśmiennictwo nie można wyciągnąć ogólnych wniosków dotyczących ich efektywności. Ciekawym zagadnieniem są wysiewy zmian skórnych typu PPP albo łuszczycy zwykłej w przebiegu leczenia antagonistami TNF-α. Konieczne są dalsze badania nad etiopatogenezą i metodami terapii PPP.