Rozbić kukułcze jajo - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2010)
Tak naprawdę nigdy nikt – nawet SLD – nie chciał, i nadal nie chce, monopolu NFZ. Wprowadzony został do naszego systemu tylnymi drzwiami, pojawił się jak kukułcze jajo. Co z nim zrobić? Wysiadywać i pielęgnować dalej? Wystrzelić w kosmos? Podzielić? A jeśli podzielić – to jak? Na te pytania w redakcyjnej sondzie odpowiadają byli prezesi NFZ i ministrowie zdrowia: Andrzej Sośnierz, Krzysztof Panas, Jerzy Miller, Mariusz Łapiński, Bolesław Piecha i Marek Balicki.