Kiedy pieniądze śmierdzą - Jaźwińska, Hanna (Menedżer Zdrowia, 2010)
W stosunku do zawodów zaufania społecznego opinia publiczna pozostaje niezmienna, i w swych zasadach bezwzględna – domaga się od nich ścisłego przestrzegania moralności i etyki zawodowej, etyki życia organizacji publicznej, przyjętych kodeksów etycznych, prawa. W Polsce wszystkie zjawiska korupcjogenne, od dawna są poważnym problemem wielu zasadniczych sektorów gospodarki narodowej. W sektorze służby zdrowia stanowiącym ważny dział gospodarki narodowej, korupcja pojawia się równie często, jak często społeczeństwo mówi o niej otwarcie.