Higiena przy operacyjnym stole - Majewski, Adam (Menedżer Zdrowia, 2010)
Przestrzeganie zasad higieny na bloku operacyjnym nie tylko zmniejsza zagrożenie stanu zdrowia personelu przeprowadzającego operację, ale przede wszystkim ogranicza ryzyko wystąpienia zakażeń ran pooperacyjnych, które to stanowią niemal 25 proc. wszystkich zakażeń szpitalnych. W skrajnych przypadkach rozprzestrzenianie się bakterii może prowadzić do zakażenia głębiej położonych narządów, kości, a nawet sepsy. Wydatki związane z leczeniem pacjenta, którego rany zostały zakażone przekraczają 5 tys. złotych. Szpitalom grożą także żądania wysokich odszkodowań. Warto dodać, że wg ekspertów, w miarę, jak zacznie przybywać szpitali prywatnych, jakość leczenia, a w tym również mniejsza liczba przypadków zakażeń, będzie wyznacznikiem konkurencji rynkowej.