Cyfrowa pięciolatkaRozmowa z Andrzejem Wieczorkiem, dyrektorem handlowym w Agfa HealthCare - Majewski, Adam (Menedżer Zdrowia, 2010)
– Myślę, że z powodu kapitalnego znaczenia programów unijnych w finansowaniu przekształceń informatycznych w służbie zdrowia, trzeba rok 2010 postrzegać jako element 5-letniego budżetowania unijnego kończącego się w 2013 roku. W tym okresie szpitale będą równocześnie wyposażane m.in. w skanery CR, cyfrowe aparaty RTG i lokalne systemy archiwizacji PACS, oraz nastapi łączenie poszczególnych podmiotów w regionalne systemy teleradiologiczne, a szerzej – telemedyczne. Aby można było w pełni wykorzystać możliwości takich systemów, niezbędne będzie również zastosowanie nadrzędnych rozwiązań, które umożliwią jednoznaczną i w pełni automatyczną identyfikację pacjentów w ramach systemów regionalnych – mówi Wieczorek.