BCL-XL jako czynnik prognostyczny nowotworów? - Kaczmarek-Borowska, Bożenna; Zmorzyński, Szymon; Filip, Agata; Wojcierowski, Jacek (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2010)
Rodzina białek BCL-2 reguluje programowaną śmierć komórki. W jej skład wchodzą białka proapoptotyczne i antyapoptotyczne, które działając antagonistycznie, promują śmierć lub przeżycie komórek. Zwiększona ekspresja antyapoptotycznego białka BCL-XL w komórkach nowotworowych przyczynia się do powstawania przerzutów i znosi działanie wielu chemioterapeutyków. Zablokowanie funkcji BCL-XL może wzmagać apoptozę w komórkach nowotworowych lub uczulać te komórki na działanie chemioterapii i radioterapii. Zwiększoną ekspresję białka BCL-XL stwierdzono w wielu nowotworach, takich jak rak piersi, płuca, prostaty, trzustki, jelita grubego, jajnika, w chłoniakach, białaczkach, czerniakach oraz nowotworach głowy i szyi. W badaniach wykazano, że nadekspresja BCL-XL może być niekorzystnym czynnikiem prognostycznym w niedrobnokomórkowym raku płuca i raku jelita grubego, co świadczy o złym rokowaniu i oporności na leczenie chemiczne.