Terapia genowa miejscowo zaawansowanego raka sromu konstruktem psFLT - Gawrychowski, Krzysztof; Małecki, Maciej; Szewczyk, Grzegorz; Panek, Grzegorz; Śmiertka, Wacław; Roszkowska-Purska, Katarzyna; Bidziński, Mariusz; Sadowska, Małgorzata; Surowińska, Joanna; Dąbrowska, Monika; Górniak, Anna; Krynicki, Ryszard; et al. (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2010)
Wstęp: Interesującą strategią eksperymentalnej terapii nowotworów jest antyangiogenna terapia genowa. Opiera się ona na założeniu, że powstawanie sieci naczyń krwionośnych w masie nowotworu jest czynnikiem bezpośrednio determinującym jego rozwój. Konstrukt psFLT jest plazmidowym wektorem ekspresyjnym kodującym czynnik o charakterze antyangiogennym. Zawiera on fragment genu receptora FLT dla VEGF – kodujący rozpuszczalną formę tego receptora (sFLT). Cel pracy: Ocena odpowiedzi na leczenie u chorych na raka sromu po podaniu miejscowym konstruktu psFLT. Materiał i metody: Do badania zakwalifikowano 21 chorych na raka sromu w stopniach klinicznego zaawansowania od I B do IV A. Plazmid psFLT-1 był podawany bezpośrednio doguzowo. Podawano 800 g roztworu psFLT-1 w soli fizjologicznej (0,4 mg/ml), wykonując 6–10 doguzowych iniekcji (wstrzyknięcia co 1–2 cm). Ostrzykiwanie guza powtarzano po 2 tyg. Efekt terapeutyczny (zmianę powierzchni guza) oceniano po 3–6 tyg. od pierwszego podania. Wyniki: Odpowiedź na leczenie w postaci zmiany powierzchni guza uzyskano u 16 chorych. Tolerancja leczenia była bardzo dobra. Po podaniu konstruktu u 13 pacjentek przeprowadzono leczenie operacyjne, a u 4 pacjentek wyłącznie radiochemioterapię. U 12 chorych po leczeniu genowym, po którym wykonano chirurgiczne usunięcie zmiany, zaobserwowano w badaniu histopatologicznym brzeżną martwicę, która wynosiła nawet do 40% masy guza. Stwierdzono znamienne statystycznie różnice w powierzchni guza po podaniu 1 dawki konstruktu psFLT, utrzymujące się po drugim podaniu (p < 0,05). Wydaje się, że w przypadkach miejscowo zaawansowanego raka sromu zastosowanie konstruktu psFLT przynosi realne korzyści dla chorych poprzez ograniczenie nacieku nowotworowego, poprawiając komfort życia.