Laparoskopia w diagnostyce przewlekłego bólu w miednicy mniejszej - Makowska, Justyna; Sochaj, Marta; Malinowski, Andrzej (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Cel pracy: Określenie, czy istnieje związek między najczęstszymi patologiami wykrywanymi na drodze laparoskopowej u pacjentek z przewlekłym bólem w miednicy mniejszej a ich wiekiem i wskaźnikiem masy ciała. Materiał i metody: Przeprowadzono retrospektywną analizę 193 operacji laparoskopowych wykonanych u pacjentek z powodu przewlekłych dolegliwości bólowych w obrębie miednicy mniejszej w latach 2001–2005 w Klinice Ginekologii Operacyjnej i Endoskopowej w Instytucie Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi. Pacjentki podzielono na 4 grupy (Q1, Q2, Q3, Q4), w zależności od kwartylu dla wieku: n = 49 w wieku 20–26 lat, n = 48 (27–30 lat), n = 48 (31–37 lat) i n = 48 (38–59 lat) oraz na 4 grupy w zależności od kwartylu dla BMI (Q1, Q2, Q3, Q4): n = 49 o BMI 15,8–20,0 kg/m 2 , n = 48 o BMI 21,0–22,3 kg/m 2 , n = 48 o BMI 23,2–25 kg/m², n = 48 o BMI 26–40,9 kg/m 2 . Wyniki: Endometrioza, zrosty, torbiele jajników (czynnościowe, endometrialne), zapalenie miednicy mniejszej (PID) oraz mięśniaki macicy były najczęściej rozpoznawanymi patologiami. Stwierdzono, że wśród kobiet między 20. a 30. r.ż. zdecydowanie najczęściej występowała endometrioza (67%), natomiast kolejne patologie diagnozowano z mniejszą częstością, odpowiednio: zrosty u 33% pacjentek, torbiele jajników u 14%, PID u 13% i mięśniaki macicy u 4% operowanych kobiet. W grupie kobiet pomiędzy 31. i 40. r.ż. częstość wykrywania endometriozy wynosiła 71%. Mięśniaki macicy były najczęściej wykrywane w trzecim kwartylu, tj. między 30. a 40. r.ż. Zrosty najczęściej wykrywane były w przedziale wiekowym od 40. do 59. r.ż. Wnioski: Laparoskopia jest przydatnym narzędziem diagnostycznym w poszukiwaniu przyczyn zespołu bólowego w obrębie miednicy, gdyż umożliwia rozpoznanie najczęstszych schorzeń, leżących u podłoża tego zespołu.