Skuteczność i bezpieczeństwo leczenia skojarzonego – operacyjnego i chemioimmunoterapii u chorych z przerzutami raka nerki do płuc - Syryło, Tomasz; Żołnierek, Jakub; Szczylik, Cezary; Zieliński, Henryk; Bortnowski, Leszek; Bogdanowicz, Andrzej (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2010)
Wstęp: Rak nerkowokomórkowy (renal cell carcinoma – RCC) stanowi ok. 3% litych guzów u dorosłych. U ok. 30% chorych w chwili rozpoznania RCC stwierdza się przerzuty, które najczęściej dotyczą płuc. Cel pracy: Ocena remisji przerzutów płucnych zaawansowanego raka nerki po nefrektomii i chemioimmunoterapii. Materiał i metody: Analizą objęto dane kliniczne 54 chorych na raka nerki z przerzutami płucnymi. Wszystkich chorych przed leczeniem systemowym poddano nefrektomii (bez metastazektomii), a stadium przerzutowe choroby dokumentowano za pomocą tomografii komputerowej. Terapię oparto na IL-2 s.c., IFN- s.c., 5-FU i.v. Stan ogólny oceniany był na podstawie skali ECOG, a odpowiedź zmian docelowych wg kryteriów RECIST. Wyniki: Ocena 54 chorych wg skali ECOG: 0 – u 5 chorych, 1 – u 43, 2 – u 6. Po zastosowaniu chemioimmunoterapii zaobserwowano 5 odpowiedzi całkowitych (CR – 9%) oraz 12 odpowiedzi częściowych (PR – 22%). Obiektywne odpowiedzi zanotowano w 17 przypadkach. Średni czas trwania CR wynosił 24 miesiące (znacząco wpływał na wydłużenie przeżycia chorych). Ocena grupy wg skali ECOG: 0 u nikogo, 1 – u 4 chorych, 2 – u 1 chorego. Odpowiedź częściowa trwała średnio 12 miesięcy (zazwyczaj progresja choroby nowotworowej). Toksyczność zastosowanego schematu była przemijająca, z dobrą tolerancją leczenia przez chorych. Wnioski: 1. Skojarzenie nefrektomii i następowej chemioimmunoterapii jest bezpieczną i skuteczną metodą leczenia chorych z przerzutami raka nerki do płuc. 2. Dzięki zastosowanej immunochemioterapii uzyskano u 5 osób CR, co znamiennie wydłużyło przeżycie chorych. 3. Leczenie chorych z przerzutowym RCC powinno być prowadzone w wy-specjalizowanych ośrodkach i mieć charakter interdyscyplinarny.