Rak jajowodu – analiza przypadków i przegląd piśmiennictwa - Szubert, Maria; Suzin, Jacek; Kowalczyk-Amico, Katarzyna (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Wstęp: Pierwotny rak jajowodu to najrzadszy nowotwór żeńskich narządów płciowych. Brak charakterystycznych objawów oraz sporadyczne występowanie sprawiają, że najczęściej nie bierze się go pod uwagę w różnicowaniu dolegliwości z zakresu miednicy mniejszej. Cel pracy: Przedstawienie trzech przypadków klinicznych raka jajowodu oraz analiza literatury dotyczącej tej jednostki chorobowej. Materiał i metody: Retrospektywna analiza trzech przypadków klinicznych pacjentek z rakiem jajowodu, hospitalizowanych w Klinice Ginekologii Operacyjnej i Onkologicznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi w latach 2004–2009. Wyniki: We wszystkich trzech przypadkach rozpoznano w jajowodzie adenocarcinoma. W jednym przypadku konieczna była dalsza weryfikacja histopatologiczna zmiany z użyciem metod immunohistochemicznych. Wnioski: Rozpoznanie raka jajowodu jest ustalane zazwyczaj po ostatecznej weryfikacji histopatologicznej. Praktycznie brak jest cech pozwalających na rozróżnienie raka jajowodu i raka jajnika przy zastosowaniu różnych technik diagnostyki nieinwazyjnej.