Wpływ wybranych składników pożywienia na ryzyko rozwoju raka płuca – nienasycone kwasy tłuszczowe, izotiocyjaniany, selen - Zabłocka, Katarzyna; Biernat, Jadwiga (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2010)
W Polsce w 2006 r. stwierdzono prawie 126 tys. nowych przypadków zachorowań na wszystkie nowotwory złośliwe i zarejestrowano ok. 91,5 tys. zgonów. W grupie kobiet po 65. roku życia najczęstszą przyczyną zgonów związanych z chorobą nowotworową był rak płuca, natomiast wśród mężczyzn zaobserwowano spadek zachorowalności i umieralności na ten rodzaj nowotworu, co wiąże się ze zmniejszeniem odsetka osób palących papierosy. Zaprzestanie palenia należy do podstawowych zaleceń profilaktyki pierwotnej. Duże znaczenie odgrywa również sposób żywienia. W profilaktyce tego nowotworu wykazano korzystną rolę kwasów tłuszczowych omega-3. Potwierdzono także istotne znaczenie izotiocyjanianów w zmniejszaniu ryzyka rozwoju raka płuca. W badaniach epidemiologicznych i eksperymentalnych udowodniono antykancerogenne działanie selenu. Podaż składników pożywienia zbilansowana z zapotrzebowaniem organizmu może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwoju raka płuca, ale tylko wtedy, gdy będzie połączona ze zdrowym stylem życia.