Prawidłowa ciąża u pacjentki po operacji oszczędzającej płodność z powodu raka jajnika w stopniu IC i guza o granicznej złośliwości po stronie przeciwnej - Wilczyński, Miłosz; Szpakowski, Marian; Lutosławska, Joanna; Łukaszek, Stanisław; Kucharski, Marek; Wilczyński, Jacek R. (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Częstość występowania surowiczego raka jajnika rośnie wraz z wiekiem, a największą zachorowalność notuje się w 7. dekadzie życia. Jednakże nowotwór ten jest stwierdzany również u kobiet w wieku reprodukcyjnym. Operacje oszczędzające w raku jajnika są zazwyczaj stosowane w przypadku wysoko zróżnicowanych nowotworów złośliwych w stopniu IA wg FIGO. Obecność choroby w wyższych stadiach zaawansowania klinicznego wymaga zwykle radykalizacji zabiegu. Jednakże ze względu na chęć pacjentek do zachowania możliwości reprodukcyjnych podejmowane są próby przeprowadzania tego typu operacji również w takiej sytuacji. W niniejszej pracy prezentujemy przypadek 19-letniej pacjentki z surowiczym rakiem jajnika w stopniu IC i guzem typu border-line jajnika po przeciwnej stronie, u której została przeprowadzona oszczędzająca operacja oraz zastosowano 6 cykli leczenia chemicznego cisplatyną i paklitakselem. Pacjentka urodziła zdrowe dziecko po 43 mies. od zabiegu, a ponadto nie wykazano w tym czasie żadnych cech wznowy nowotworu.