Obturacyjny bezdech we śnie a choroby układu krążenia - Tażbirek, Maciej; Pierzchała, Władysław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Obturacyjny zespół bezdechu we śnie (OBS) jest przyczyną zarówno pogorszenia jakości życia, jak i skrócenia czasu jego trwania. Na umieralność tych osób wpływ ma częstsze występowanie incydentów sercowo-naczyniowych. Do udokumentowanych przyczyn tego zjawiska należą: aktywacja współczulna, dysfunkcja śródbłonka naczyń, stres oksydacyjny, uogólnione zapalenie, hiperinsulinizm i właściwości reologiczne krwi. Dotychczasowe badania potwierdzają związek OBS zarówno z ostrymi (udar mózgu, zawał serca, nagła śmierć podczas snu), jak i przewlekłymi (nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, zaburzenia rytmu serca) incydentami chorób sercowo-naczyniowych.